Linux na staru masinu antiX

Potrebna vam je pomoć pri instalaciji? U ovom forumu možete postavljati pitanja.

Moderator: Urednik

Post Reply

Post Napisano: 10 Dec 2023, 16:22

Hocu instalirati linux antiX na staru masinu citao sam da super radi na stare masine .Hocu da pitam jer ima neko iskustvo sa ovim sistemom preporuka neka imam sad win 7 mislim se da ga izbrisem i instaliram Linux ali ja sam pocetnik i neznam kako ga pravilno instalirati i kad ga instaliram je moguce da nadjem drajvere za moj kompjuter ili ih sam prepoznaje .Vasa preporuka savet :question:

Administrator
Administrator

Post Napisano: 13 Dec 2023, 10:21

Ovde ima nekoliko ljudi koji su preporučivali Antix. Ali izgleda da ih ovih dana nema na forumu. Nije loša ideja da sačekaš da se neko od njih javi.

Lično nemam iskustva sa Antiksom. U sličnim situacijama sam obično koristio usko prilagođenu verziju Slackware-a. Obično Slackware sa nekom laganom desktop varijantom. Ali to je više opcija za iskusnije Slack-ovce pošto je potrebno iskustvo sa priilagođavenjem Slackware-a i korišćenjem (i možda pisanjem) SlackBuilds.org skripti.

Elitni član
Elitni član

Post Napisano: 13 Dec 2023, 18:15

Instalacija antiX linux-a je jednostavna. Potrebno je proći kroz svega par koraka. Sve gotovo za pet minuta.
Skine se iso fajl sa zvaničnog sajta, antix 23 full 64 bita. Nabaci se sa nekim od programa na usb. Usb se ubaci u računar i odradi se restart. Kada se pokrene sistem sa usb-a, pratiti uputstva sa slika koje ću priložiti.
Svi drajveri potrebni za rad sistema su tu po instalaciji. Nema potrebe dodavati ništa.

Instalacija
1.png
2.png
3.png
4.png
5.png
6.png
7.png
8.png
9.png
10.png

Post Napisano: 16 Dec 2023, 12:40

Skine se iso fajl sa zvaničnog sajta, antix 23 full 64 bita. Nabaci se sa nekim od programa na usb.

E tu smo ,jos nesto mi nije jasno ovde ja imam 32 bitni kompjuter treba da skinem antix full 32 bit ??
Koji alat preporucujes za pravljenje bootabilnih USB da nije nesto kompliciran a da podrzava ovaj Linuks ??
Koliko saj ja razumeo treba prvo skinuti linuks sa ISO slika potom radis butabilni Usb i podesis u kompjuteru da se boota sa usb stick i pociljes da radis e sad sto me muci jer treba uraditi particije ili su one vec uradjenje na USB stiku ???
Sto mene zanima jos primer surfas i dopada ti se neka web strana hoces da je zacuvas bookmark jer je cuva po drugi put kad ukljucis kompjuter ili se sve brise
Jer moze da imas na jedan USB stick primer 32 GB sa dve distribucije i da ih bootas iz tog stika ili je nemoguce ??

Elitni član
Elitni član

Post Napisano: 17 Dec 2023, 19:04

1. Ako je računar 32 bita onda se skida iso 32 bita. antiX 23 ili antiX 22 full i386.
antiX 23 https://antixlinux.com/torrent-files/, antiX 22 https://sourceforge.net/projects/antix- ... /antiX-22/.

2. Za pravljenje botabilnog usb-a pogodan je rufus https://rufus.ie/downloads/. Ako je windows 7 na računaru izabrati verziju kompatibilnu sa njime. To je verzija 3.22. Ukoliko je windows 8 na računaru, izabrati najnoviju verziju.

3. Rufus će sam odraditi particije na usb stiku, i nabaciti iso fajl na usb.

4. Kada instaliraš antiX linux na hard disk, ili ssd, pregledači će čuvati bookmarks, ako ih zapamtiš. Ako hoćeš da koristiš antiX sa usb stika, svaki put po prestanku rada, sve se vraća na početak, nijedno podešavanje, niti bookmarks se neće čuvati.

5. Moguće je na usb dodati dve linux distribucije, za to služi program ventoy https://www.ventoy.net/en/index.html. Pokreću se sa usb stika, ali nisu instalirane. Ne čuvaju podešavanja i programe koje bi eventualno dodao nakon pokretanja sistema.

Post Reply