Šta se igra od igrica na Linuksu?

Računarske igre, emulacija igračkih konzola i sve vezano za igranje na Linuksu.

Moderator: Urednik


Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 2170
Joined: 08 Jun 2010, 13:28
Location: Centralna Srbija Kraljevo
Contact:

Post Napisano: 21 Sep 2023, 20:28


bocke wrote:
12 Sep 2023, 15:07
P.S. Meni je Ryzen 5 3400G do sada jako dobro služio. Tek ove godine sam počeo da razmišljam o mogućoj nadogradnji.
Vega 11 je odlična grafička integrisana karta, ali traži RAM memorije na što višoj frekvenciji, zapravo Ryzen 5 3400G podržava RAM DDR4 do 2933 MHz, još u kombinacji RAM-a u dual channelu recim 8+8-16 GB i sada se može igrati prilično dosta novijih naslova igrara.

I ja sam postao ljubitelj AMD grafičkih kartica, od kada sam se namučio sa onim prokletim nVidia Optimusom, više me nVidia neće videti, a i realno jeftinije su i bolje AMD grafičke karte u gotovo svim (višim, nižim, srednjim) klasama.Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 324
Joined: 23 Dec 2011, 14:23
Location: Kraljevo

Post Napisano: 22 Sep 2023, 09:28


Uh, komšo, nemoj da si na kraj srca. nVidia ima lošu reputaciju među linux zajednicama ali objektivno grešiš kad kažeš da su bolje AMD karte. One jesu dobre i dovoljno dobre, ali neke stvari kao što je Ray Tracing su objektvno bolje na nVidia karticama, i to uz manju potrošnju struje. Uz to, dosta profesionalnih softverskih alata uopšte ne vide AMD karte, recimo Matlab ili PTC Creo, jer zahtevaju upotrebu baš Cuda jezgara za razne simulacije i animacije. Naravno, kome to nije bitno, sasvim je svejednoIskreno, jedva čekam da vidim šta će biti od Intelovih kartica, ali sam iz nekog razloga blago optimističan.Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 2170
Joined: 08 Jun 2010, 13:28
Location: Centralna Srbija Kraljevo
Contact:

Post Napisano: 22 Sep 2023, 18:35


Bolje, bolje, i jeftinije, i to ne samo što se bolje "snalaze" u Linuksu, već to kažu gejmeri na Windowsu.

Evo uzmi recimo nVidia Geforce RTX 3080 (pa i Geforce RTX 4080) i uporedi ih sa AMD grafičkim kartama u nešto nižem rangu.
Puno jeftinije, a daju bolje performanse u samim igrama. Pusti šta piše na papiru, sem cene.
Jednostavno je nVidia daleko više otišla ca cenama, koje ne pružaju ništa specjalno čak i u odnosu na AMD slabije kartice i jeftinije karte.
Nominalno RTX 380 je bolja karta, ali to nije slučaj u praksi.

Ako lažu gejmeri hardveraši po JuTjubu, a nije reč o plaćenim reklamama, onda te lažem i ja.
Naravno, ima dobrih i isplativih nVidia kartica, ali u ovom momentu generalno je AMD u znatnoj prednosti.

Tek sam video prilog Linusa pošto sam upostovao post. Sve to on što radi je nominalno, pričam o samom doživljaju i igrama, pa čak i daleko boljem odnosno višem FPS-u nego kod nVidie.
Ja za ovakve kartice i kada bih imao novca ne bih ih kupio sasvim sigurno. Sada gledam da uzmem neki AMD polovnjak, sa 8 GB RAM-a na DDR5 koje su od 70 do 100 €, zato što na ploči imam PCI-E 3.0 x16 slot, a kartice sa DDR6 RAM-om već traže PCI-E 4.0 x16 slot, a i da nije toga ne treba mi ništa bolje za sada.Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 3487
Joined: 01 Apr 2012, 13:50
Location: Mlečni put

Post Napisano: 23 Sep 2023, 08:06


Skoro 10 godina sam u gaming industriji, radim na razvoju igara, i mogu vam reći da još nisam video nigde da neko aktivno radi razvoj na amd platformi. Uvek je u pitanju Intel/Nvidia kombinacija. A na poslovnom laptopu mi je Intel grafika. Razlog što se koristi ta kombinacija je stabilnost i pouzdanost. Većina firmi neće puno vremena da troši na eksperimente sa drugim cpu i gpu, proba se na par računara i ako nisu zadovoljni više se ne vraćaju na AMD cpu i drže se proverene kombinacija Intel/Nvidia.
Video sam neke pokušaje da se koristi AMD procesor ponegde ali te mašine su, kao po pravilu, vrlo brzo menjane za one koje imaju Intel cpu. AMD grafiku, u gaming industriji, sam sreo svega par puta i to kod 3D modelara a i oni nisu mogli da iskoriste GPU render već opet ide render preko cpu.

Naravno da je moguće da negde ima izolovani slučaj pa da neko zapravo radi razvoj i na AMD cpu i gpu ali to je neki jako mali procenat.

Još da veliki igrači hoće da se osvrnu i na linux i da naprave da im endžini rade i pod linuxom, to bi bio lep vetar u leđa za linux ali to se neće desiti...

Naravno, tema je igranje a ne razvoj ali zašto da ne pomenemo i razvoj igara :)
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 324
Joined: 23 Dec 2011, 14:23
Location: Kraljevo

Post Napisano: 24 Sep 2023, 08:41


Banished fantastično radi pod Protonom, slojem kompatibilnosti. Funkcionišu i modovi.Elitni član
Elitni član
offline
User avatar

Posts: 207
Joined: 24 Jan 2013, 21:33
Location: Srbija

Post Napisano: 06 Oct 2023, 07:48


Lepa vest za gejmere koji se igraju na Linuxu. Izašao CSGO 2 za Linux platformu u isto vreme , kao i Windows verzija.
Trenutno u beti, sa brojnim problemima. Jedan od njih je često dropovanje fps-a. Sa 120 frejmova iz nepoznatog razloga padne na 17 frejmova, i otežava igranje.
Trebaće vremena da se to sve ispegla i dovede do stanja u kome će moći da se igra bez seckanja i bagovanja.
Za igrače sa Nvidia karticama, vlasnički drajver 525 pravi velike probleme. Zamrzne i igricu i sistem. Nije moguće igrati. Drajver 535 je upotrebljiv. Ne dolazi do zamrzavanja, igrica se učita i radi.
Što se hardvera tiče, provukao sam se sa Intel I5 7400 procesorom, Nvidia 1050 2 GB DDR5 grafičkom, i 16 GB rama. Nakon optimizacije, čini mi se da će moći da pokrene sve mape koje se trenutno igraju. Neke trenutno rade bolje, neke lošije.
Ne znam samo koliko će vremena biti potrebno developerima, da ispoliraju igricu. Valja se naoružati strpljenjem.
Naslov je i dalje besplatan. Naravno, ko hoće Prime status, može da kupi igricu.Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
offline
User avatar

Posts: 2170
Joined: 08 Jun 2010, 13:28
Location: Centralna Srbija Kraljevo
Contact:

Post Napisano: 03 Jan 2024, 22:04


Kupih polovnu karticu AMD RX 580, i to verziju SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX 580 8GB GDDR5 SE, koja ima nešto veći takt nego li verzije kod drugih proizvođača ili refernte kartice. Odlična AMD video kartica, za svega 70€, ima već tri meseca kako sam je kupio polovnu. Nije majnovala, što mi je bilo jako bitno.
Ventilatore ne okreće dok ne pređe 52 C˚, tek onda kreće da vrti ventilatore.
Igram momentalno na Linuksu Tank Force: Online Shooter Game kao i Warplanes: WW2 Dogfight preko Steama.
Može ova kartica da potera i zahtevnije irgice, ali sada igrice zauzimaju baš mnogo prostora na hard disku, trebalo bi mi jedno 4 TB da instaliram sve šta hoću, ali možda je tako i bolje, i ovo mi je za sada sasvim dovoljno (čak ni ovo ne stignem da igram) obzirom da na Windowsu imam još 6 igrica.Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4625
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 07 Jan 2024, 10:07


Poslednje što sam igrao je bio Undermine.Generalno je igra ok. Grafika je simpa. Ali posle nekolio sati igranja, igra postaje vrlo repetitivna, a s vremena na vreme se i ruši.

Mesec-dva rainje sam malo igrao Muv-Luv. U paketu dolaze i klasična Muv-Luv priča i ona druga apokaliptična koja je skoro pretvorena u anime (japansku animaciju).

U originalu je u pitanju haremska romatična komedija u kojoj nekoliko devojka u isto vreme pokušavaju da osvoje pažnju glavnog junaka. A onda priča skreće u ozbiljniju Sci-Fi priču u drugoj polovini igre.


U apokaliptičnoj verziji je veći naglasak na Sci-Fi elemente. Iako ima i malo harema i ovde. Samo je priča ovde mnoge ozbiljnija.


Iskreno, vizuelni romani su prepuni teksta i ako nemam vremena ili koncentraciju, posle određenog vremena izgubim elan. Tako sam i tada ostavio igru za kasnije. A i gledao sa anime verziju pre koju godinu. Doduše, malo mi je ostalo u sećanju. :)


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests