FreeBSD (14) se izbezobrazio i za desktop

Odeljak za diskusije o ostalim Linuks distribucijama i drugim *NIX-like operativnim sistemima

Moderator: Urednik

Post Reply

Poznata ličnost
Poznata ličnost

Post Napisano: 31 Jan 2024, 11:33

Nisam neko duže vreme koristio *BSD, jedno 4-5 godina, jer mi nisu zadovoljavajuće odrađivali posao na desktopu - zezao je valjda drm-kmod ili tako nešto, pa je grafika štucala, a znao je računar i da se restartuje zbog toga - što mi je bilo potpuno neprihvatljivo jer su i neke starije verzije od tada aktuelne (mislim 11.xy ili tako nekako) odrađivale solidan posao do tada.
To sam ocenio kao nedopustiv korak unazad i koristio samo linux za desktop.
Međutim, nalete nešto slobodnog vremena pa isprobah virtuelno neke distribucije - i zapanjih se kada sam video da se novi FreeBSD 14 sjajno podesio i instalirao, da ima sve potrebno u friškim paketima i da nema potrebe da se mulja po portovima, da je bolje i iz cuga "legao" u Qemu od npr. Debiana ili OpenSuse Leap-a - i to mi je bilo dovoljno da dodam prazan hard disk u mašinu i isprobam.
To je bio pun pogodak - FreeBSD radi savršeno i jednostavno i kao desktop - stabilno, brzo i prosto kao većina linuxa.
Instalirao sam mu KDE5 i Xfce kao na Salckware-u - i radi sve isto bez razlike - osim što ne podiže Kde iz Wayland-a - ali je moguće da sam ja tu nešto propustio da instaliram, ali me to još uvek nešto baš i ne zanima...
Preporučujem da isprobate - svega uobičajenog ima po paketima - a sve nedoumice i uputstva pokriva FreeBSD Handbook

Post Reply