Salix na starom laptopu

Ovde možete predstaviti ili diskutovati o distribucijama baziranim na Slackware-u (Salix, Zenwalk, Porteus, itd)

Moderator: Urednik

Post Reply

Poznata ličnost
Poznata ličnost

Post Napisano: 01 Aug 2024, 11:10

Iskrsla je zanimljiva situacija - žena u penziji - kućna prijateljica - je od 2010. koristila Acer laptop sa preinstaliranim Windows 7 koji je solidno služio za ono što joj treba do pre godinu-dve. Nije slaba konfiguracija - procesor 2.6GHz, 6 GB RAM-a - ali sistem odavno nema podršku i ažuriranja što se odrazilo i na korišćenje drugih programa - internet pregledača, plejera, office dokumenata - sve je prestalo da radi ili radi jako sporo i sa prekidima.
Pokušala je i sa Win 10 - instalirao joj neki klinac bez problema - ali sve je jako sporo radilo, a naročito pregled videa preko neta - za šta uglavnom i koristi taj laptop...
Pitala me znam li nekog ko može da joj preporuči novi laptop za oko 40 000 RSD i instalira joj novi, piratski Windows...
Dalju priču je lako pretpostaviti - preporučio sam joj da proba Linux - pa ako ne ide, da onda ispazari neku mašinu za Windows - i složila se i ostavila mi laptop na par dana da isprobam šta bi najbolje leglo i ne bi joj bilo komplikovano za upotrebu.
I tako - reših da probam različite, stabilne distribucije pa da joj ostavim onu koja se pokaže najpogodnijom.
Pokušao sam najpre sa Linux Lite - instalirao se ok, ali nije mogao da se ažurira nakon toga - što me je blago zapanjilo!
Isprobam Lubuntu LTS - sve ok, ažurira se, ali većina komandi jednostavno "prestane da postoji" u terminalu nakon ažuriranja!
To me je tek pomelo, Lubuntu je koristio i moj sestrić kao klinac za online nastavu tokom vanrednog stanja zbog epidemije i posle - u dual butu sa Win 10 koji je brljavio sa zvučnicima i mikrofonom, ali je Lubuntu sve to podesio iz cuga.
Rekoh - ok, znam da laptopovi i Linuxi moraju da se slože i da ono što inače ok radi, ne mora da bude pravi izbor za konkretni laptop, pa što da se mačujem sa derivatima - ubaci Debian sa Mate DE - sve je dostupno na klik i brzo radi i žena koja se decenijama služi računarom neće imati problema da se prešalta na Linux.
Instalira se Debian, sve se podesilo extra i iz cuga -wifi, kamera, mikrofon i zvučnici - kad ono zezaju mirrori za update rade "jednokratno"...
Jednom povuče sa određenog mirror-a, ažurira se - i nakon toga "sudo apt update" prijavljuje nedostupnost - dok se ne promeni mirror, pa opet isto.
Batali Debianštinu, ajde nešto slično i jednostavno, samo bez systemd - ali da to nije Slackware koji bi stvarno bio prekomplikovan za tu gospođu u ovom trenutku, pa reših da probam PCLOS Xfce/Mate.
Podiže se sistem u live režimu, pokrenem instalaciju - dođe do izbora jezika, pa do izbora tastature - i tu nastupa kraj - zamrznu se instalacija i ni da pisne, a svi ostali programi rade ok u live režimu...
Poče da me hvata panika, ubacim Zenwalk - instalira se, podiže - i ni na šta ne liči...
Ajde da probam probam Salix - instalira se, podiže, ažurirao ga bez problema, instalirao kodeke - i sve ok, radi kao zmaj, a jednostavan kao *buntu i gospođa prezadovoljna - sve radi što joj treba, radi kako treba - i uštedela 40 000 din...
Pa ako neko ima sličnih potreba ovih dana, možda mu ovo iskustvo bute od koristi da ne luta dok turbopop distribucije ne otklone eventualne bagove...

Post Reply