Minimalna instalacija za sambu

Potrebna vam je pomoć pri instalaciji? U ovom forumu možete postavljati pitanja.

Moderator: Urednik

Post Reply

Administrator
Administrator

Post Napisano: 15 Nov 2024, 12:47

Jednostavno je pitanje ali nisam siguran da li je i odgovor takav :)

Elem, hoću da instaliram Slackware (nebitna verzija ali 15.0 mi je pri ruci) na Intel NUC koji mi služi samo za share muzike. Taj NUC ima samo jedan posao, da skladišti muziku i da mu se pristupa iz mreže. Ono što mi treba je minimalna instalacija za Samba share, ssh i moooožda neki gui koji bih kasnije verovatno obrisao.

Neki predlozi? Možda drugi Slack-based distro? Imam i debian live pri ruci ali ja i Debian se nismo družili praktično deceniju :)
Use the source, Luke
SSZ irc kanal
Spread the Word, “CHOOSE SLACK! and Don’t look back.”

Administrator
Administrator

Post Napisano: 16 Nov 2024, 17:49

Generalno, trebaju ti A, AP, L i N grupa paketa, pa posle da razbiraš šta ti treba, a šta ne. S time da se lako desiti da obrišeš nešto misleći da ti ne treba, ali uz taj paket dolazi neki lib od koga zavise neki paketi, pa onda moraš da reinstaliraš taj paket iako zvuči kao nešto nepotrebno.

Ovo je možda bolje za one minimalne distribucije koje dolaze samo sa osnovnim okruženjem. Ne znam... Void, Alpine, Gentoo, LFS + odgovarajuće poglavlje BLFS za Sambu.

Mada se Slackware može stesati samo za Sambu. Ali ćeš morati ručno da pohvataš zavisnosti. Ovo se najviše odnosi na L i N grupe paketa.

Poznata ličnost
Poznata ličnost

Post Napisano: 17 Nov 2024, 20:07

stereo wrote:
15 Nov 2024, 12:47
Neki predlozi? Možda drugi Slack-based distro? Imam i debian live pri ruci ali ja i Debian se nismo družili praktično deceniju :)
Možda je baš Debian najprostije rešenje za tebe - odradš minimal netinstal, pa naknadno instaliraš Sambu - Debian će povući potrebne zavisnosti i to je to.
Kao što napisa bocke - malo je nezgodno poprilično kratiti Slack - zato se i preporučuje kompletna instalacija svega.
Sa druge strane, Slack nije resursno zahtevan i ako ga instaliraš u potpunosti, ali bih ja na tvom mestu probao instalaciju bez grupa paketa y-games, xfce, kde, xap - i (eventualno) grupu paketa x (ta grupa ume da sadrži "libove" za štošta sa strane) i cenim da bi trebalo da odradi posao...
Ako nešto neće - uvek možeš da odradiš npr.

# slackpkg install x

Ipak cenim da bi sa Debian minimal plus i

$ sudo apt update && apt upgrade -y
$ sudo apt install samba -y

najjednostavnije i nabrže rešio stvari...

Administrator
Administrator

Post Napisano: 17 Nov 2024, 23:04

Momci hvala na predlozima, konstruktivno i sa dosta korisnih saveta. Možda i probam sa Debianom, razmisliću još malo pa uskoro krećem u instalaciju.
:beer:
Use the source, Luke
SSZ irc kanal

Administrator
Administrator

Post Napisano: 18 Nov 2024, 01:50

DelBoy wrote:
17 Nov 2024, 20:07
Možda je baš Debian najprostije rešenje za tebe - odradš minimal netinstal, pa naknadno instaliraš Sambu - Debian će povući potrebne zavisnosti i to je to.
Netinstall generalno nije loša ideja. Ali, mislim da Debian vuče i zavisnosti koje su opcionalne, pa nije sigurno koliko će taj sistem dobiti na debljini. Svakako, mršavije nego puni Slack. Ali, i dalje predebelo. :)

Pre bih uzeo nešto minimalno ala Void. Ili Alpine. Alpine je čak i laganiji jer koristi Busybox umesto GNU alatki i BASH školjke, a GLibC je zamenjena sa alternativnom MUSL C bibliotekom (koja je nešto lakša).

Oba bi trebala biti lakša na zavisnostima od Debiana. A i Debian je sklon autokonfiguraciji paketa pa je nekad baš smor kada je nešto potrebno fino podesiti. Ove distribucije su sličnije Slacku - sve se podešava u konfiguracionim datotekama.

Evo ti postupak za Void:
https://www.ipv6.rs/tutorial/Void_Linux/Samba/

Evo ti postupak za Alpine:
https://wiki.alpinelinux.org/wiki/Setti ... mba_server

Ako se odlučiš da ipak prilagodiš Slack... Moj predlog je da napraviš minimalnu instalaciju, instaliraš Sambu, zatim baci pogled da li postoji neki dodatni paket koji treba instalirati sa komandom ldd (testiraš binarne datoteke iz paketa). Napr:

Code: Select all

ldd smbd
Za Slackware64 15.0 sam našao sledeću temu na LinuxQuestions:
https://www.linuxquestions.org/question ... 175729969/

Nisam je detaljno proučio, ali deluje korisno i ne-komplikovano.

Administrator
Administrator

Post Napisano: 18 Nov 2024, 01:57

Ako se odlučiš za Debian... I to je ok. Meni Debian ne prija jer baš nije za čačkanje i štelovanje. Ali ako ti ne smeta i to je ok opcija.

Administrator
Administrator

Post Napisano: 18 Nov 2024, 12:24

Ono što je planirano je da, kad se jednom namesti samba, više se ne dira. I sve tako dok dođe na red nabavka punokrvne NAS mašine. Naravno, ne znam šta će NUC posle toga raditi.
Dugoročno gledano, možda mi i ne treba minimalna instalacija :huh:

Sve ostaje na init 3 čim podesim ssh i direktorijume za deljenje.

U tom režimu rada će biti možda 6 meseci, možda manje, možda dve godine... Svakako nikakav update neće se tu raditi, neće biti nikakav dodatni zadatak da obavlja. A šta će biti kad kasnije i koju ulogu će NUC imati posle, videćemo.

Možda bude povezan na projektor kad ga nabavim :evil:

Proveriću malo Void i Alpine pre konačne odluke :beer:
Use the source, Luke
SSZ irc kanal

Poznata ličnost
Poznata ličnost

Post Napisano: 19 Nov 2024, 00:19

stereo wrote:
18 Nov 2024, 12:24
U tom režimu rada će biti možda 6 meseci, možda manje, možda dve godine... Svakako nikakav update neće se tu raditi, neće biti nikakav dodatni zadatak da obavlja...
Za "sipaš i ne misliš" varijantu - Slackware je nenadmašan - po mom iskustvu...
Stičem utisak - koji me možda vara - da ovdašnji ljudi sa foruma preferiraju current varijantu, ali za ozbiljne stvari deda Slackware je keva...
Ne ganjam ja Slackware iz nekog kaprica 20+ godina, nego zato što je jedini koji uvek radi onako kako je napisano, a ako nešto neće - uvek je bio problem u dozvolama... Sa drugim distroima to nije slučaj...
Sa stabilnim Debianom systemd pri podizanju ume da se zagubi u proverama koječega (NM-a i usb wifi adaptera u mom slučaju) - pa se nekad podiže duže od 2-3 minuta...
Prouči, probaj, nauči - ali stabilnost i brzinu Slackware-a uz ekonomičnost trošenja hardverskih resursa - ja nisam uspeo da nađem, a pokušavao sam na nekim mašinama da brzinski i "user friendly" uklopim sve što pre, ali prosto - Slack manje greje i procesore za ~20°C sa istom verzijom kernela - pretpostavljam zato što nije systemd distro...
Sa mojim dosadašnjim iskustvom u korišćenju Linux-a - ja bih iz cuga probao kraćeni, stable Slackware onako kako je bocke objasnio, jer znam da kada se Slack jednom podesi - gura bez da išta štucne...

Administrator
Administrator

Post Napisano: 20 Nov 2024, 00:08

Sve je jasno. Nije mi problem da stavim i punu instalaciju nego je ideja bila da idem samo na osnovno a u temi je bilo sasvim dovoljno korisnih predloga da mi sad ostaje samo da razmislim o particionisanju ssd-a i još nekim sitnicama.

:beer:
Use the source, Luke
SSZ irc kanal

Elitni član
Elitni član

Post Napisano: 08 Dec 2024, 17:17

Moj topli predlog je OpenMediaVault. Baziran je na Debianu. Ima fin web interfejs kome pristupaš sa bilo kog browsera u kući, podržava Raid konfiguracije i prilično je jednostavan za upotrebu. A ako ti dune jednog dana, možeš da digneš Plex i NextCloud jer podržava docker.

Vrlo pouzdano radi bez isključivanja u kancelariji već 6 meseci.

Post Reply