[REŠENO] Kablovski modem i RTL-8139* mrežna kartica

Imate problem sa grafičkom karticom, monitorom, periferijama... ovo je mesto za vas

Moderator: Urednik

Administrator
Administrator

Post Napisano: 20 Jun 2012, 09:57

Ako je u pitanju SBB modem, onda ne bi trebalo da se kreira PPPoE konekcija već je dovoljno samo "povući" IP adresu preko dhcp klijent-a. Da probamo ovako:

1. Modem poveži sa računarom samo preko mrežne kartice (nemoj da u isto vreme bude povezan i preko USB-a).
2. Ugasi modem (isključi kabl od napajanja ili iskoristi prekidač pozadi ako ga modem poseduje) pa ga nakon 10-ak sec. uključi ponovo.
3. Sačekaj da se modem inicijalizuje, da mu se upale sve neophodne lampice (ovo obično traje minut-dva), otvori terminal i kao root ukucaj sledeće:

Code: Select all

# dhcpcd -k eth1
(ova komanda prekida dhcp klijent seris na određenom interfejsu...može da ispiše obaveštenje da dhcp klijent nije pokrenut na eth1 interfejsu - slobodno nastavi dalje)

a zatim

# dhcpcd eth1
4. Nakon nekoliko sekundi trebalo bi da dobiješ validnu IP adresu. Da bi proverio da li si povezan na internet, ukucaj sledeću komandu:

# ping www.google.com
(ovu komandu možeš a ne moraš izvršiti kao root).
nije važno samo raditi ono što voliš...važnije je voleti ono što radiš

Poznata ličnost
Poznata ličnost

Post Napisano: 20 Jun 2012, 09:59

Ja imam isti taj modem koji je povezan na LAN sa gore pomenutim cipom. Sve sa automatski podesava prilikom instalacije sistema, a moze naknadno sa

# netconfig

Administrator
Administrator

Post Napisano: 20 Jun 2012, 10:16

netconfig podešava samo eth0 interfejs a u ovom slučaju nam treba podešavanje eth1 interfejsa. Zato sam i predložio ručnu metodu...

Poznata ličnost
Poznata ličnost

Post Napisano: 20 Jun 2012, 11:04

Da vas ne bi više gušio oko ovoga verovatno sam vas već smorio. Moj najveći problem je taj kada je linux u pitanju je da sem instalacije ja ostalo ništa ne znam da radim. Najbolje bi bilo da neko od vas ko se u to najbolje razume mi ostavi kontakt kako bi se čuli i dogovorili da dodje do mene da mi sredi taj slackware da mi proradi

Administrator
Administrator

Post Napisano: 20 Jun 2012, 11:31

@marjan

Mislim da smo to dovoljno jasno i precizno objasnili. Ovo je forum, mesto na kome razmenjujemo ideje, rešavamo probleme na koje nailazimo u svakodnevnom radu i objavljivanjem rešenja pomažemo nekome ko možda naleti na sličan problem. Ako želiš da rešiš problem na koji si naišao, potrebno je da tvoji odgovori budu što detaljniji i precizniji. Najlakše je odmah odustati i zvati nekoga da ti to reši. To na ovom forumu nije opcija. Dakle, na kom koraku onoga što sam ti ja napisao izbacuje grešku? Kopiraj izlaz greške ovde (postavi ga u code tagove radi bolje preglednosti).

Poznata ličnost
Poznata ličnost

Post Napisano: 03 Jul 2012, 00:01

Hteo sam da vam javim da sam rešio problem sa mrežnom karticom. Ukucao sam u konzolu /sbin/dhcpcd iščitao mi je automatski i to je to, sada radi.

Svi se vrlo dobro sećate mog problema sa mrežnom karticom Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+. Evo proradila je i sada vam se prvi put javljam sa slackware linux. Problem je što nisam za dhcp u konyoli ukucao /sbin/dhcpcd.
Last edited by qki on 03 Jul 2012, 08:00, edited 5 times in total.
Reason: Pravilnik, tačka br. 12; spojeni odgovori.