build skripte

Ukoliko imate problema sa instalacijom ili korišćenjem nekog programa, ovo je pravo mesto za vaše pitanje.

Moderator: Urednik

Post Reply

Administrator
Administrator

Post Napisano: 13 Jan 2012, 12:24

Pre build skripte, nego paketi. Manje prostora zauzima, pa ne bi morali da se plašimo kvota. :)

Verovatno postoji neki interni skript koji parsira .info fajl. Recimo i pri prijavljavnju paketa na SBo postoji automatski parser. Verovatno i sbopkg radi nešto slično.

Možda je SBo format malo "dosadan", ali nije to ni toliko loše. Postoji standardizacija i lako ih je proveriti (i za one koji održavaju repo, i za one koji ih koriste). Tako da je kvalitet build skriptova u najgorem slučaju bar solidan. :)  Ali za custom skriptove, takva opcija bi bila dobra stvar. Hvala na ideji. :)

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 14 Jan 2012, 21:22

bocke wrote: Dodao sam detekciju arhitekture. ;) Testirano na i686. Bilo bi lepo kad bi neko imao vremena da testira i na x86_64.
x86_64 build radi (naravno). Koristio sam sinoć i danas u toku dana, nema šta... Čak mi se pomalo i sviđa ovaj Chrome. :P

U prilogu screen.
Attachments
snapshot3.png

Administrator
Administrator

Post Napisano: 14 Jan 2012, 22:13

Hvala na testu i proveri. :)

Administrator
Administrator

Post Napisano: 14 Jan 2012, 23:06

@qki: Čitam temu o desktop okruženjima, pa da te pitam nešto. ;) Da li si pisao ranije build skripte, ili samo edituješ tuđe po potrebi? :)

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 14 Jan 2012, 23:18

Upravo večeras sam počeo da pišem build skriptu za E16 (Enlightenment DR16). Volim taj wm, a nisam našao na SBo. To će biti neka izmjenjana/prilagođena skripta za DR17 od mog imenjaka sa SBo. Kao da mi čitaš misli, čoveče.  :grin: Staviću ovdje u svakom slučaju kad napišem i isprobam.

Dok sam aktivno koristio Slack, pisao sam neke minimalne, čisto da brzinski zapakujem sebi nešto. ;)

Administrator
Administrator

Post Napisano: 14 Jan 2012, 23:26

Odlično. :) Možda nešto i bude o mojoj ideji o zajedničkom repou. ;)

Koji format koristiš? SBo? Ako da, postavi ga na SBo obavezno kada završiš. :)

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 14 Jan 2012, 23:56

bocke wrote: Odlično. :) Možda nešto i bude o mojoj ideji o zajedničkom repou. ;)
Naravno, to bi bio veoma zanimljiv projekat. ;)
Koji format koristiš? SBo? Ako da, postavi ga na SBo obavezno kada završiš. :)
Za ovo SBo, za one od ranije - "qki" format. :grin: Hvala na prijedlogu, nisam razmišljao o tome. Sad sam malo čitao njihovu "Submission" stranicu, pa kad upristojim, poslaću im.

Administrator
Administrator

Post Napisano: 15 Jan 2012, 14:08

bocke wrote: Verovatno postoji neki interni skript koji parsira .info fajl. Recimo i pri prijavljavnju paketa na SBo postoji automatski parser. Verovatno i sbopkg radi nešto slično.
Malo sam se igrao sa ovim. Ovaj skript automatski downloaduje fajlove navedene u *.info fajlu u trenutnom direktorijumu. Nema provere ispravnosti SlackBuild info fajla. Ako dođe do greške, skripta će se zaustaviti. Nije testirano na 64-bitnoj mašini, ali trebalo bi da radi (znam da "trebalo bi" nije neka garancija :)).

Code: Select all

#!/bin/sh
# parseinfo - mali skript za skidanje datoteka iz SlackBuild info fajlova. MD5 suma se proverava nakon skidanja. 
# Autor: bocke<at>slackware-srbija.org
# Licenca: CC-BY-SA
# Primer cd ~/SBo/13.37/system/aide/; parseinfo

set -e

ARCH=$(uname -m)

if [ -e *.info ];then
	for FILE in *.info
	do
		case ARCH in 
			x86_64)
				DOWNLOAD=$(grep "DOWNLOAD_x86_64" $FILE | cut -d "=" -f 2 | tr -d '"')
				MD5SUM=$(grep "MD5SUM_x86_64" $FILE | cut -d "=" -f 2 | tr -d '"' )
				if [ -z $DOWNLOAD ];then continue;fi
				;;
			*)
				DOWNLOAD=$(grep "DOWNLOAD=" $FILE | cut -d "=" -f 2 | tr -d '"')
				MD5SUM=$(grep "MD5SUM=" $FILE | cut -d "=" -f 2 | tr -d '"')
				;;
		esac

wget -nc $DOWNLOAD 

FILE=$(expr match "$DOWNLOAD" 'http://.*/\(.*$\)')
		md5sum -c <<-EOF
		$MD5SUM  $FILE
		EOF
	done
else
	# "Prikazi" poruku o gresci. Varamo malo. :)
	stat *.info
fi
Može to još malo da se doradi, ali i ovako radi posao. ;)

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 17 Jan 2012, 22:40

Evo konačno build skripta za Enlightenment DR16. Kao što sam već naveo, u pitanju je prepravljena skripta za DR17 od mog imenjaka sa SBo. Ja sam na Slacku 64, pa bih zamolio nekog sa 32-bitnom verzijom da testira. Naravno, kod mene nema nikakvih problema.. Jedina zavisnost je imlib2 biblioteka, najbolje je instalirajte sa SlackBuilds.org.

Napomene:

1. Arhiva sadrži i datoteku fetch. Bocke i ja smo malo ranije već pričali na temu skidanja source-a iz skripte. Nisam najbolji sa vremenom, stoga se nisam ni stigao previše igrati sa ovim (bocke-tov prethodni post), ali kako nema .info datoteke, ubacio sam da vam olakšam skidanje source-a. Ovako nešto će biti sasvim dovoljno:

wget -i fetch
2. Podrška za DBUS i GLX (mesa) je navedena kao eksperimentalna. Ja nisam naišao ni na jedan problem, iako je i jedno i drugo uključeno u moj build. Međutim, ipak sam odlučio da to isključim po "defaultu". Ako želite (a zašto ne bi?), kad budete pravili paket, pokrenite skriptu na sledeći način:

GLX=yes DBUS=yes ./e16.SlackBuild
U prilogu i screenshot. Meni, lično, najbolji WM. Poigrajte se malo, vjerujem da će vam se dopasti. ;)
Attachments
e16-2.png
e16.tar.gz
(10 KiB) Downloaded 349 times
Last edited by qki on 17 Jan 2012, 22:48, edited 1 time in total.

Administrator
Administrator

Post Napisano: 17 Jan 2012, 23:11

Odavno nisam probao Enlightment (mislim da mi se cinio sporim nekad kad sam ga koristio), ali mogu reci da sam prilicno iznenadjen. Brzina fluxbox-a sa nativno podesenom transparencijom koja ne koci i sa prilicno zanimljivim efektima cini ovaj WM mojim default izborom u narednom periodu :). Hvala qki...
nije važno samo raditi ono što voliš...važnije je voleti ono što radiš

Post Reply