Gparted katastrofa :)

Ovaj deo je namenjen diskusiji koja nije vezana ni za jednu prethodnu kategoriju, a tiče se Slackware linuxa

Moderator: Urednik

Post Reply

Stalni član
Stalni član
offline

Posts: 36
Joined: 01 Jun 2016, 18:07

Post Napisano: 03 Jun 2016, 09:50


Pokusavam da instaliram gparted na slack ali toliko ima medjuzavisnosti da je nemoguce :) bar kolko ja se razumem.

@bocke, evo rezem flash sa usbimg2disk instalerom.

Ali morao sam da formatiram prvo flash na drugom kompu, gde mi je elementary, on ima gparted. Uuuu. valjda ce ovaj flash da bude bootabilan ...javljam utiske.

ps. mozda sam mogao na slacku sa dd komandom da ocistim flash?



Administrator
Administrator
offline
User avatar

Posts: 4590
Joined: 04 Feb 2011, 20:32
Location: Beograd
Contact:

Post Napisano: 03 Jun 2016, 10:38


Jesi li bacio pogled na neku od tema linkovanih u spisku tema o instalaciji i post-instalaciji? Ima puno korisnih saveta. Konkretno vezano za tvoj problem može da poslužim ovaj izvod iz mojih "post-instalacionih beleški" linkovanih u temi:
instalacija sbopkg, instalacija dodatnih paketa

Sbopkg nam omogućava automatsku izgradnju paketa iz SlackBuilds.org repoa SlackBuild skripti (skripti za izgradnju paketa). Poslednju verziju sbopkg možete preuzeti sa sledeće adrese:
http://www.sbopkg.org/downloads.php" onclick="window.open(this.href);return false;

Pre korišćenja sbopkg, potrebne je ažurirati lokalni repo

Code: Select all

sbopkg -r
Opciono možete generisati datoteke redova (liste zavisnosti pri izgradnji) pomoću alatke sqg:

Code: Select all

su
/usr/doc/sbopkg-0.37.0/contrib/sqg -a
Ovo ne uzima u obzir opcionalne zavisnosti, tako da ćete u nekim slučajevima (napr: ffmpeg) morati urediti kreirane sqf datoteke (/var/lib/sbopkg/queuefiles). Takođe možete umesto toga kreirati queue datoteku za pojedinačni paket:

Code: Select all

su
/usr/doc/sbopkg-0.37.0/contrib/sqg -p qemu
"sqg" je velika pomoć, iako ne odrađuje ceo posao. Moj izbor "obaveznih" paketa nema neke komplikovane dodatne zavisnosti,tako da mi sqg predstavalja veliku pomoć.

Sada samo treba da otkucam:

Code: Select all

sbopkg -i evince -i file-roller -i viewnior -i gvolwheel -i brasero -i claws-mail -i filezilla
Ovo će postaviti nekoliko pitanja. Prvo, da li želim da koristim sam SlackBuild ili queue datoteku. Za sva pitanja odaberem queue. Potvrdim isto i za zavisnosti i onda će se ispisati lista paketa koji će biti instalirani ako odlučim da nastavim izgradnju. Odgovorim potvrdno (beše "c" za continue ako se ne varam?) i onda se sklonim sa PC-a na neko vreme. :)

Ao sve prođe ok, ovi paketi će biti već instalirani na vreme kad se vratim. Ako ne, biće ispisana greška i pitanje "da li želite da prekinete ili ponovo pokrenet izgradnju". U najvećem broju slučajeva ne vredi pokušati ponovo. Već je potrebno videti koja se greška javlja i zatim pretražiti arhivu slackbuilds-users mailing liste. Mada, iskreno, ja lično se ne bih mučio sa slackbuilds-users, već bi napravio custom Slackbuild u "local" repou. Ali to je tema za neku drugu priliku.

Ovo sam napisao, zato što se povremeno dešava da izgradnja paketa pukne zbog problema sa Slackbuildom. Ali ovo se obično vrlo brzo reši (pod uslovom da neko na vreme prijavi na mailing listu).
Znači:

Code: Select all

wget https://github.com/sbopkg/sbopkg/releases/download/0.37.1/sbopkg-0.37.1-noarch-1_wsr.tgz
su
installpkg sbopkg-0.37.1-noarch-1_wsr.tgz
sbopkg -r
/usr/doc/sbopkg-0.37.1/contrib/sqg -p gparted
sbopkg -i gparted
Kada te sbopkg pita da li da izgradiš paket ili queue, izaberi queue (q). Ovo će izgraditi gparted sa svim zavisnostima. Brzina izgradnje će zavisiti od karakteristika računara.



Stalni član
Stalni član
offline

Posts: 36
Joined: 01 Jun 2016, 18:07

Post Napisano: 03 Jun 2016, 11:27


Hvala bocke. Trenutno nisam na kompu. Uspelo je ono sa usbimg2disk. Na flashu mi napravilo slackware folder i syslinux folder. Butabilan je flash i upisiv. Samo malo sporije dize kernel, verovatno sto nije ( jeste ) kompresovan. Nisam isao instalaciju do kraja, ali treba da bude sve ok. Kad stignem otvoricu temu sa detaljnim postupkom, koji sam koristio. Mislim da ce biti korisno. Remasterizacija moze da pocne. :)


Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests