Naime, u poslednje četiri godine izučavam mašinsko inženjerstvo i ove godine završavam fakultet. Pre par dana sam dobio licencu za program za 2D crtanje, tj. izradu tehničke dokumentacije koji, u verziji koju sam dobio vredi oko 2000$. S obzirom da softver vredi više n'o računar, žao mi je da ga instaliram na Widnows s lekićem. Softver ima mogućnost da se instalira na Ubuntu (.deb paket) i na Fedoru (.RPM paket), a previše čačkanja oko distribucije ne dolazi u obzir s obzirom da se licenca veže za hard disk i pre svakog formata mora da se deaktivira iz softvera. Dakle, treba mi distro koji je stabilan i radi out-of-box prvenstveno za rad.
Druga stvar jedan računar u kući koristim manje-više kao cloud. Na njemu su mi svi fajlovi kojim pristupam preko svih uređaja u kući. To je Windows 10, klasičan, sa samo podeljenim ("Share") fajlovima u lokalnoj mreži. Od suštinskog mi je značenja da distro out of box može da se poveže na lokalnu mrežu, koristi i upisuje podatke na udaljeni računar na kome je već postavljeno da svako ima R/W privilegije. Naglašavam ovo jer sam juče stavio Xubuntu 18.04 na laptop i nikako ne mogu da pristupim fajlovima na Windows računaru a da bez root-a mogu da upisujem podatke što mi ne vrši posao jer bih onda svaki program morao kao root da podižem.
Hvala vam svima, unapred.
Pozdrav, mpman