Komšija, šta igraš od igrica na Linuksu? Pošto vidim da si instalirao Steam.
Šta se igra od igrica na Linuksu?
Moderator: Urednik
Poslednje što sam igrao je bio "Mr. Platformer" od poznatog Indie autora Terry Cavanagh (VVVVVVV, Super Hexagon, Dicey Dungeons).
Mr. Platformer
U pitanju je platformer sa randomizovanim nivoima inspirisan Pitfall-om i ranim platformerima sa Atarijevih platformi.
Licenca
Besplatan ili "Daj šta daš"
Zvanična strana
https://terrycavanagh.itch.io/mr-platformer
Mr. Platformer
U pitanju je platformer sa randomizovanim nivoima inspirisan Pitfall-om i ranim platformerima sa Atarijevih platformi.
Licenca
Besplatan ili "Daj šta daš"
Zvanična strana
https://terrycavanagh.itch.io/mr-platformer
Ne igram mnogo. Nemam ni vremena, a i vremešan je računar pa se teško snalazi sa igrama, a i kuler mu ima oko 12 godina, ne volim da ga mučim.
Ali! Portal 2 radi fino. Kupljen za 1 dolar na akciji. Ne sećam se da sam skoro bolje potrošio 1 evro.

SuperTuxKart je neprevaziđena igra za igranje sa sestričinom. A u poslednje vreme i SuperTux 2 nam je interesantna igra. I naravno, minesweeper.
Ali, generalno se slabo igram. Teško pronalazim vremena. Obično zasednem nekoliko dana jednom godišnje kad imam nekoliko slobodnih dana u nizu (nova godina, napr).
Van toga, testiram ponešto ponekad. Ali retko igram duže, pošto obično ne mogu da spojim više od sat-dva slobodno dnevno. I tada obično u pozadini ide TTS (tekst u govor) neke knjige ili trenutnog poglavlja nekog web romana. Tada dolaze u obzir samo igre koje ne zahtevaju neko veliko udubljivanje kao što su jednostavniji platformeri i pucačine.
Na listi za igranje su mi trenutno: Hat In Time i Teslagrad 2. A za one situacije kad uhvatim par dana za redom sam ostavio Horizon: Zero Dawn, Heavy Rain i Detroit: Becom Human. Ne znam šta od toga radi na Linuksu, a šta ne. Proton je u stanju da pogura dosta toga. Pretpostavljam da dosta toga radi, ako ništa, onda bar zbog popularnosti Steam Deck-a.
Ono što neću igrati/pazariti (zbog trenutne cene), bar u naredne dve-tri godine, a o čemu se priča u skorije vreme je: Starfield - nova svemirska pucačina iz Bethesde. Neko se hvalio na Redditu da radi na Steam Decku. To znači da može da se pogura na Lindži. Većina ljudi je izgleda uglavnom zadovoljna. Iako je igra bagovita i ima svoja ograničenja, ko voli Bethesda pucačine, dobra je šansa da će voleti i Starfield. Jedna stvar koja se preporučuje je da se pokreće sa SSD-a jer je Starfield pun nekih load ekrana između različitih lokacija. Na HDD će ovo trajti znatno duže.
Van toga, testiram ponešto ponekad. Ali retko igram duže, pošto obično ne mogu da spojim više od sat-dva slobodno dnevno. I tada obično u pozadini ide TTS (tekst u govor) neke knjige ili trenutnog poglavlja nekog web romana. Tada dolaze u obzir samo igre koje ne zahtevaju neko veliko udubljivanje kao što su jednostavniji platformeri i pucačine.
Na listi za igranje su mi trenutno: Hat In Time i Teslagrad 2. A za one situacije kad uhvatim par dana za redom sam ostavio Horizon: Zero Dawn, Heavy Rain i Detroit: Becom Human. Ne znam šta od toga radi na Linuksu, a šta ne. Proton je u stanju da pogura dosta toga. Pretpostavljam da dosta toga radi, ako ništa, onda bar zbog popularnosti Steam Deck-a.
Ono što neću igrati/pazariti (zbog trenutne cene), bar u naredne dve-tri godine, a o čemu se priča u skorije vreme je: Starfield - nova svemirska pucačina iz Bethesde. Neko se hvalio na Redditu da radi na Steam Decku. To znači da može da se pogura na Lindži. Većina ljudi je izgleda uglavnom zadovoljna. Iako je igra bagovita i ima svoja ograničenja, ko voli Bethesda pucačine, dobra je šansa da će voleti i Starfield. Jedna stvar koja se preporučuje je da se pokreće sa SSD-a jer je Starfield pun nekih load ekrana između različitih lokacija. Na HDD će ovo trajti znatno duže.
Steam i dalje zahteva multilib da bi radila na 64bit sistemima? Nešto mi se ne postavlja multilib a osim toga, kad bi krenuo download onoga što bih igrao, trajao bi previše dugo zbog drajvera za wifi (pisano u drugoj temi). Tako da ja na linuxu ne igram ništa za sada 
Starfield može da se nabavi sa 25% popusta preko Instant Gaminga.

Preko Steam platforme, instaliran CSGO. Korisna zanimacija u vreme izolacije zbog korone.Ugskoro dolazi apdejt igrice, na CSGO2 verziju, i to samo za windows. Linuxaši će sačekati na svoju verziju , sigurno duže vreme. Ne znam kakva sudbina čeka trenutnu verziju igrice, s obzirom da će ostati bez apdejta .
Meni bilo lakše ovako da to sve usnimim, dve igre za sada igram u Linuksu, Tank Force Online Shooter Game i Warplanes WW2 Dogfight, mada nisam ni ja redovan, otp. jednom mesečno po 20-tak minuta...
Inače da je sa drajverima sve u redu, mnogo bi bilo bolje igrati na Linuksu, iz prostog razloga jer Linuks daleko bolje koristi hardverske resurse nego li što to čini Windows. Samo su drajveri problem.
Ranije sam igrao preko WINE-a Call of Duty 4: Modern Warfare u Slekveru (mislim) 13.1 ili 13.37. Pomenuti COD i dan danas spada u vrhunske igrice i po grafici, radnji, i opštem ambijentu tokom igranja.
I tu sam napravio nekoliko snimaka, ali taj nalog mi je ukraden i ti video prilozi su nažalost obrisani.
Inače da je sa drajverima sve u redu, mnogo bi bilo bolje igrati na Linuksu, iz prostog razloga jer Linuks daleko bolje koristi hardverske resurse nego li što to čini Windows. Samo su drajveri problem.
Ranije sam igrao preko WINE-a Call of Duty 4: Modern Warfare u Slekveru (mislim) 13.1 ili 13.37. Pomenuti COD i dan danas spada u vrhunske igrice i po grafici, radnji, i opštem ambijentu tokom igranja.
I tu sam napravio nekoliko snimaka, ali taj nalog mi je ukraden i ti video prilozi su nažalost obrisani.
Osim drajvera, mislim da je najveći problem u glavnoj prednosti linuksa - raznovrsnosti. Jer izdavačke kuće ne mogu da "našteluju" igre da rade dobro na svakoj distribuciji. Videh na GOG na primer, oni garantuju samo za Ubuntu i ništa više. Portal iako piše da može da se pokrene na linux-u krešuje se odmah.
Inače, Cities skylines radi kao podmazan.
Inače, Cities skylines radi kao podmazan.
Inače, možda nije loše da napomenem...
Portal 2 i Cities Skylines sam igrao na samo dve distribucije:
- Mageia 9 - Gnome
- Mint 21.2 - MATE
...oba sa vlasničkim nVidia drajverima.
U oba slučaja, obe igre su se pokretale, s tim da na Mageia distribuciji ipak radi drastično bolje, ima manje "seckanja" i "cepanja" frejmova kod Portal 2. Protal 1 neće da se pokrene ni na jednoj od ove dve pomenute distribucije, jednostavno se krešuje.
Portal 2 i Cities Skylines sam igrao na samo dve distribucije:
- Mageia 9 - Gnome
- Mint 21.2 - MATE
...oba sa vlasničkim nVidia drajverima.
U oba slučaja, obe igre su se pokretale, s tim da na Mageia distribuciji ipak radi drastično bolje, ima manje "seckanja" i "cepanja" frejmova kod Portal 2. Protal 1 neće da se pokrene ni na jednoj od ove dve pomenute distribucije, jednostavno se krešuje.
Da, da bi se Steam instalirao:stereo wrote: ↑07 Sep 2023, 08:41Steam i dalje zahteva multilib da bi radila na 64bit sistemima? Nešto mi se ne postavlja multilib a osim toga, kad bi krenuo download onoga što bih igrao, trajao bi previše dugo zbog drajvera za wifi (pisano u drugoj temi). Tako da ja na linuxu ne igram ništa za sada
Kod mene su u poslednjih 10-15 godina uglavnom bile AMD grafike. Na njima je Portal (i Portal 2) radio bez problema sa podrazumevanim FOSS drajverima. Doduše nisam probao ni Portal 1 ni Portal 2 u poslednjih nekoliko godina. 
P.S. Meni je Ryzen 5 3400G do sada jako dobro služio. Tek ove godine sam počeo da razmišljam o mogućoj nadogradnji.

P.S. Meni je Ryzen 5 3400G do sada jako dobro služio. Tek ove godine sam počeo da razmišljam o mogućoj nadogradnji.