Ma Ok druže, ja sam to prihvatio kao moj subjektivan doživljaj a ne kao argumentaciju (jasno sam napisao u par postova pre).
To si baš dobro pomenuo, (btw, ja bih na
plaćeno 
), ranije, kada je neko tražio pomoć, (recimo na MC Linux forumu gde je nas nekolicina već više godina aktivna), pišem o vremenima do 2010-e, ako bi bio u pitanju Ubuntu (ili MInt), koji je u to vreme bio najkorišćenija distribucija (naravno ne i najbolja), i kada se opsiuje problem, kreće se sa davanjem opštih podataka.
Npr. "Koristim Ubuntu 8.04 (ili 8.10, 9.04 i 9.10), sa njegovim default kernelom, sa tom i tom net konekcijom, ako probelem ima veze sa net konekcijom, itd... grafička ta i ta, itd...
Okruženje, okruženje nije niko nikada pominjao kada je davao podatke da bi problem bio rešen.
Zašto?
Pa zato što se to u samom startu podrazumevalo da je u pitanju a šta drugo nego Gnome 2.x i nautilus. Kao što sam pomenuo, totalna dominacija okruženja Gnome 2.x i nautilisa.
A na MATE prozoru, gde se vidi verzija (about MATE). između ostalog, na jednoj od kartica piše i sledće
GNOME 2 was the most popular Linux desktop
but it’s no longer available... MATE is here to
provide that same desktop to you!
Copyright © 1997-2011 GNOME developers
Copyright © 2011 Perberos
Copyright © 2012-2013 MATE developers
Koristan link
http://ingeek.com/a-gnome-2-fork-the-ma ... vironment/" onclick="window.open(this.href);return false;
Pomenuo bih i ovu činjenicu. Kada Xfce postaje moderano grafičko okruženje?
Postaje onda kada počinje da koristi GTK+ 2 biblioteke. I dan danas ih koristi.
Znači ovde ne mora da pogađamo da li je straije jaje ili kokoška.
Inače pristrastnost je ljudska osobina, nekada loša a može biti nekada i dobra, i ima istine da ja volim (nikada to nisam ni krio, ne znam ni zašto bih) Gnome 2, MATE i Gnome 3 (uglavnom Fallback mode), ili ako Gnome 3 sa prilično ekstenzija koje doprinose da je Gnome 3 u funkcionalnom smislu radi kao Gnome 2 .
Naravno, niti mrzim, niti omalovažavam Xfce, KDE, FluxBox, OpenBox, Lxde i još nekolicinu. Pa ja koristim ta okruženja. Pogledajte moj
jutjub kanal.
Jedino imam priličnu odbojnost prema Junti okruženju, a zašto je tako mislim da je nepotrebno trošiti reči i ući u offtopic.
Dodatak
Posto svi tvrdite da sam pristrasan, a ja sam to prihvatio, ipak je vecina skoro uvek u pravu od usamljenog pojedinca, da li moze neko da navede da li sam i nesto izmislio, "okitio" ili preuvelicao kada sam pisao o nastanku MATE okruzenja, i da je povod njegovog nastanka zbog velikog nezadovoljstva zajednice nestankom, tacije nekompatibilnoscu Gnome 2 okruzenja sa gro distribucija.
Drugari, to se dogodilo i uopste ne tako davno, bezmalo "juce" i o tome imate i sada puno pisanih tragova.
Nekoga je to vise pogodilo, nekoga manje, a nekoga uopste kao npr. korisnike KDE okruzenja.
Sama cinjenica da se povodom svega obratio i ispoljio svoje nezadovoljstvo i sam Linus, samo daje svemu jos vecu dimenziju.