Kongoni GNU/Linux

Ovde možete predstaviti ili diskutovati o distribucijama baziranim na Slackware-u (Salix, Zenwalk, Porteus, itd)

Moderator: Urednik

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 14 Jul 2009, 10:00

Kongoni GNU/Linux 1.12.2 - Nietzsche

Kongoni je južnoafrička distribucija GNU/Linuxa zasnovana na Slackware-u i ubačenim sistemom portova. Poslije nekoliko razvojnih izdanja, konačno su izbacili stabilnu verziju.
It is my pleasure to announce that Kongoni version 1.12.2, code-named Nietzsche, has been officially released. This marks the first official and stable release of the Kongoni GNU/Linux distribution after several development releases. The most significant Kongoni feature is its source-based software installation system (known as a ports tree), a feature that originated in the BSD UNIX world and remains a popular power-users tool on present-day BSD UNIXes, Apple's Mac OS X and source based GNU/Linux distributions. Kongoni, however, is not a source-based distribution. The distribution itself is shipped as binaries which work out of the box. The ports tree is used only for installing additional software.
- kernel (Libre) 2.6.29.4
- KDE 4.2.4
- OpenOffice.org 3.1
- GNUzilla Icecat (Ff fork) 3.5
- Amarok 2.1

Kompletan release announcement http://www.kongoni.co.za/news/kongoni-n ... nouncement

Download linkovi:

32 bit

64 bit

Torrent:

http://download.kongoni.co.za/tracker

Ovo ću definitivno da probam... :)
Last edited by Brok on 29 Dec 2011, 13:47, edited 1 time in total.

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 14 Jul 2009, 14:23

Ovo stvarno treba probati :)
Image

Post Napisano: 15 Jul 2009, 18:27

Evo zainteresovali ste me za ovu distribuciju, pa sam odlucio da je malko testiram, i skinuh cd kongoni64.nietsczhe-1_12_2.iso, trenutno nemam mnogo slobodnog vremena pa se testiranje vrsi u Vbox-u. Za razliku od bluewhite64 koji sam ranije dosta probao ovde su vidljive poprilicne izmene u odnosu na Slackware, mada dosta nestabilno radi, i PIG (Port Instalation GUI) se dosta puta zamrzne zbog nekih osnovnih stvari koje bi trebale da rade glatko bez kocenja (prelistavanje liste portova i prikaz informacija o njima).
Kao standardni application launcher koristi se Lancelot, koji je sto se mene tice dosta kvalitetan i svaki dan napreduje sve vise.
Evo u attachment cu snimak ekrena u vbox-u.

Pozdrav iz Kongoni-a :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 15 Jul 2009, 20:38

Znači, zasad - sem kao ideja, izgleda da nije vredno instalacije, sem u istraživačke svrhe :)
Image

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 15 Jul 2009, 22:40

Evo i ja skidam polako, ali ce i kod mene u VirtualBox. :) Reci mi samo branko, kakav je izbor softvera (mislim na portove)? Pretpostavljam da nije neka ponuda, al bar one najosnovnije stvari, tipa - inkscape, mplayer itd.

Post Napisano: 16 Jul 2009, 08:26

Pa ja isto smatram da jos nije spremno za neko ozbiljno koriscenje.
qki malo sam razgledao njihov forum i kazu da Vbox sa x86_64 verzijom ima problema,  ali pri instalaciji portova i da zna da zeza, mada ja sam primetio da se web browser jako lako srusi, i da se GUI za instaliranje portova podosta koci, pretraga paketa dosta lose radi sve je jako sporo i skoro nemoguce za svakodnevno koriscenje :(
Da spisak portova je dosta suzen ipak je ovo tek pocetak, mislim da sam gimp pronasao a inkscape i mplayer ??? neznam.

Toliko od mene za sada.  :grin:

Post Napisano: 01 Jan 2010, 10:03

Evo skinux i 32bit Kongoni 12.2.2 Nietzsche
Trenutno se vrti u vbox-u i poprilicno mi bolje izgleda od prosli put mislim na stabilnost.
Toliko me je zainteresovao da kad nadjem vremena odradicu install i probati ga u realnim uslovima na pravoj ne virtelnoj masini. Ponovo sam dobio zelju da eksperimentisem  :grin:, ako bude dobar odvojicu jednu masinu samo za njega :P

Usput sretna vam nova godina

Post Napisano: 09 Feb 2010, 18:41

Koliko sam stigao na brzinu da pogledam vest, Kongoni projekat je propao, covek koji vodi sve to je odustao jer niko drugi nije hteo da se ukljuci u razvoj. :(
Evo i vest

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post Napisano: 09 Feb 2010, 21:44

Tako to biva kad niko neće da da pare  :-/
Image

Post Napisano: 10 Feb 2010, 10:17

Koliko sam ja shvatio problem nije bio u parama, nit ih je spominjao, nego se covek razocarao posto je trosio svo slobodno vreme na razvoj distribucije, a za vreme koje postoji niko nije hteo da mu se pridruzi i pomogne u poslu :(, osim nekog koga pominje da je radio artwork za kongoni, a mozete zamisliti jedan toliki distro da se sve samo build-uje i iztestira a tek taj njihov sistem portova itd... to je sve jedan veliki posao i obaveza, svaka mu cast sto je i ovoliko izdrzao. Nikad se nezna mozda neko nastavi ovaj projekat, mada tesko da ce u moru distribucija da ima nekog uspeha.